معرفی انواع مدارک دانشگاهی و مدارک تحصیلی به انگلیسی
از آنجایی که موضوع تحصیلات یکی از رایجترین مباحث آزمون آیلتس است؛ اگر متقاضی شرکت در این آزمون هستید توصیه میکنیم که حتما در یک دوره استاندارد آموزش آیلتس شرکت کرده و لغات و واژههای تخصصی این حوزه را فرا بگیرید. شما با یادگیری لغات مخصوص به حوزه تحصیلات که استفاده از آنها زیاد رایج نیست و به اصلاح پیشرفته هستند؛ میتوانید در بخش اسپیکینگ آزمون به طور موثری نمره خود را بهبود دهید. بنابراین اگر به دنبال نمره بالا در Speaking آیلتس هستید؛ حتما سعی کنید در این دورهها شرکت کرده و دایره لغات پیشرفته خود را گسترش دهید.
یکی از موضوعات پرتکرار بهخصوص در بخش اسپیکینگ آزمون آیلتس، موضوع تحصیلات است. بنابراین اگر در حال آمادهسازی خودتان برای شرکت در این آزمون بینالمللی هستید؛ باید مدارک تحصیلی به انگلیسی و اصطلاحات مربوط به این حوزه را بدانید. به طور کلی مدارک تحصیلی به دو دسته قبل از دانشگاه و بعد از دانشگاه تقسیم میشوند. در بخشهای مختلفی که در ادامه میخوانید؛ این مدارک و معادل انگلیسی آنها را توضیح دادهایم.
انواع مدارک تحصیلی به انگلیسی
همانطور که اشاره شد؛ مدارک تحصیلی به دو دسته قبل و بعد از دانشگاه تقسیم میشوند.
مدرک دیپلم به انگلیسی
دیپلم در واقع مدرکی است که بعد از طی کردن دوره دبیرستان به فارغالتحصیلان اعطا میشود. در آمریکا دانشآموزان برای دریافت این مدرک که به عنوان High school diploma (مدرک دیپلم دبیرستان) شناخته میشود باید ۴ سال دوره دبیرستان را با موفقیت طی کنند. اما در بریتانیا پس از اتمام تحصیلات دوره متوسطه به دانشآموزان مدرکی به عنوان GCSE (General Certificate of Secondary Education) اعطا میشود.
مدرک فوق دیپلم به انگلیسی
مدرک فوقدیپلم که عموما به آن Associate degree گفته میشود؛ در ایران برای افرادی است که بعد از دوره دبیرستان و دریافت مدرک دیپلم، یک دوره دو ساله دانشگاهی را سپری کرده و آماده ورود به بازار کار میشوند. در آمریکا هم سیستم آموزشی بر مبنای همین قانون تدوین شده است و دانشآموختگانی که دو سال در یک رشته دانشگاهی تحصیل کردهاند موفق به دریافت Associate degree میشوند. در این کشور اکثر کالجهای Community دورههای کاردانی یا همان فوقدیپلم را برگزار میکنند. دانشآموزانی که موفق به دریافت دیپلم دبیرستان میشوند میتوانند با شرکت در این دورهها، ظرف مدت کوتاهی به سطحی از دانش در زمینه تحصیل خود دست پیدا کرده که آنها را آماده جذب در بازار کار میکند. در آمریکا دو مدل مدرک فوقدیپلم وجود دارد.
مدل اول که به آن Associate of General Studies (AGS) یا همان فوقدیپلم تحصیلات عمومی گفته میشود؛ مخصوص افرادی است که هنوز تصمیم قطعی خود را برای انتخاب رشته نگرفتهاند و صرفا قصد دارند که در یک بازه زمانی کوتاهتری نسبت به دوره کارشناسی، مدرک دانشگاهی دریافت کنند. بیشتر واحدهای درسی که در این دوره وجود دارد بر روی بهبود دانش عمومی دانشجویان متمرکز هستند و در واقع زیاد واحد تخصصی برای متقاضیان این مدرک در نظر گرفته نشده است. اگر دانشجویان علاقمند به ادامه تحصیل باشند؛ میتوانند بعد از اتمام این دوره فوقدیپلم، رشته اصلی خود را انتخاب کرده و تا دریافت مدرک کارشناسی آن را ادامه دهد.
نوع دوم مدرک کاردانی در آمریکا، Associate of Business Administration (ABA) نامیده میشود که معنی آن فوق دیپلم رشته مدیریت است. متقاضیان شرکت در این دوره باید واحدهای درسی مختلفی را در حوزه ارتباطات، حسابداری و بازاریابی پاس کنند و بعد از اتمام موفقآمیز دوره، میتوانند آماده ورود به بازار کار در حیطه شغلهای مرتبط با تجارت و مدیریت شوند.
مدرک لیسانس (کارشناسی) به انگلیسی
لیسانس یا همان Bachelor’s degree یکی از مهمترین و پرطرفدارترین مدارک دانشگاهی به انگلیسی محسوب میشود که خودش از ۴ زیرمجموعه زیر تشکیل شده است:
- Bachelor of Arts (BA)
به دانشجویانی که در رشتههای علوم انسانی، هنری و علوم اجتماعی تحصیل میکنند بعد از اتمام دوره مدرک Bachelor of Arts (BA) اعطا میشود.
- Bachelor of Science (BS)
این مدرک مخصوص دانشجویان رشتههای علمی و کاربردی است.
- Bachelor of Fine Arts (BFA)
Bachelor of Fine Arts معادل کارشناسی رشتههای علمی هنری است.
- Bachelor of Business Administration (BBA)
به افرادی که بعد از ورود به دانشگاه، ۴ سال در رشته مدیریت تحصیل میکنند؛ کارشناسی Bachelor of Business Administration اعطا میشود.
یکی از تفاوتهایی که بین این مدارک تحصیلی به انگلیسی وجود دارد؛ تمرکز آنها روی موضوع اصلی رشته است. در واقع مدرک BA و BFA برای دانشجویانی در نظر گرفته شده است که در رشتههای هنری تحصیل میکنند. این در حالی است که مدرک BA و BBA به ترتیب مخصوص فارغالتحصیلان رشتههایی است که بیشتر حاوی مباحث تئوری و پروژههای علمی هستند.
مخفف لیسانس به انگلیسی
مخفف رایج برای “لیسانس” در انگلیسی “BA” یا “B.A.” است که مخفف “Bachelor of Arts” (لیسانس هنر) است.
در مورد رشتههای دیگر، از مخففهای زیر استفاده میشود:
- “BS” یا “B.S.”: Bachelor of Science (لیسانس علوم)
- “BFA” یا “B.F.A.”: Bachelor of Fine Arts (لیسانس هنرهای زیبا)
- “BBA” یا “B.B.A.”: Bachelor of Business Administration (لیسانس مدیریت بازرگانی)
به عنوان مثال، اگر کسی لیسانس ریاضیات داشته باشد، میتوانید بگویید:
- “She has a B.S. in Mathematics.” (او لیسانس ریاضیات دارد.)
مدرک کارشناسی ارشد به انگلیسی
دوره منتهی به Master’s degree که به ۴ دسته زیر تقسیم میشود؛ در کشورهای مختلف میتواند بین ۱ تا ۳ سال طول بکشد.
- Master of Arts (MA)
در اتمام دوره فوق لیسانس رشتههای علوم انسانی، هنری و علوم اجتماعی به دانشجویانی مدرکی به نام MA اعطا میشود.
- Master of Science (MS)
دوره کارشناسی MS در واقع به معنی فوق لیسانس رشتههای علمی و کاربردی است.
- Master of Fine Arts (MFA)
به دانشجویانی که موفق میشوند بعد از دریافت مدرک کارشناسی، دورهای بین ۱ تا ۳ ساله را در رشتههای عملی هنری با موفقیت سپری کنند مدرک Master of Fine Arts داده میشود.
- Master of Business Administration (MBA)
MBA معادل فوق لیسانس رشته مدیریت و یکی از محبوبترین مدارک تحصیلی به انگلیسی است.
مدرک دکترا (دکتری) به انگلیسی
مدرک Doctors of philosophy که مخفف آن Ph.D است؛ به افرادی تعلق خواهد گرفت که در یک دوره ۳ تا ۶ ساله بعد از دریافت مدرک کارشناسی ارشد شرکت میکنند.
مدارک تخصصی
اگر بعد از دریاف مدرک Ph.D علاقمند به ادامه تحصیل باشید؛ نیاز است که در مدارس تخصصی تحصیلات خود را ادامه دهید. در این مدارس دورههایی تحت عنوان Professional degrees برگزار میشود که مخصوص رشتههای علمی خاص است. به عنوان مثال مدارس حقوق (Law School) یا مدارس پزشکی (Medical School) از مهمترین مراکزی هستند که دورههای تخصصی منتهی به مدرک Professional degrees را برگزار میکنند.
چه تفاوتی بین Undergraduate و Postgraduate وجود دارد؟
دوره Undergraduate به مدرک دانشگاهی لیسانس و پایینتر از آن یعنی کاردانی گفته میشود. در واقع این مدرک اولین سطح از آموزش عالی است که میتوانید دورههای آن را پس از فارغ التحصیلی از دبیرستان ادامه دهید. بر خلاف دوره دبیرستان، در اکثر رشتههای دوره Undergraduate، واحدهای عمومی زیادی وجود ندارد و دانشجویان این دوره در یک رشته تحصیلی خاص مانند ادبیات یا زیست شناسی تحصیل کرده و تخصص کسب میکنند. در طول تحصیل، دانش عمومی و تخصصی دانشجو در یک حوزه خاص گسترده شده و بعد از اتمام دوره او آماده ورود به بازار کار میشود.
این در حالی است که Postgraduate به دورهای گفته میشود که دانشجو طی آن شروع به یادگیری یک تخصص میکند. در واقع متقاضیانی که موفق به دریافت مدرک Undergraduate یا همان کارشناسی میشوند میتوانند برای ادامه تحصیل وارد دورههای Postgraduate شوند. در زبان انگلیسی گاهی به این دورهها Graduate نیز گفته میشود. این سطح از تحصیلات تکمیلی شامل دو نوع مدرک مختلف کارشناسی ارشد و دکتری است.
جدول مدارک تحصیلی به انگلیسی
در جدول زیر میتوانید انواع مدارک دانشگاهی به انگلیسی و معادل فارسی آنها را مشاهده کنید:
Degree |
Equivalent in Iran |
High school diploma |
دیپلم دبیرستان |
Associate degree |
فوقدیپلم |
Bachelor’s degree |
لیسانس |
Master’s degree |
فوق لیسانس |
Ph.D |
دکترا |
Professional degrees |
مدارک تخصصی |
آخرین مدرک تحصیلی به انگلیسی
آخرین مدرک تحصیلی (Latest Educational Qualification) به انگلیسی “latest educational qualification” یا “highest level of education” ترجمه میشود.
عبارات دیگری که میتوان استفاده کرد عبارتند از:
- “academic qualification”
- “educational background”
- “level of attainment”
برای مثال، اگر آخرین مدرک تحصیلی شما کارشناسی ارشد باشد، میتوانید بگویید:
- “My latest educational qualification is a master’s degree.”
- “I hold a master’s degree as my highest level of education.”
در مورد مدارک تحصیلی در ایران، میتوانید از معادلهای انگلیسی زیر استفاده کنید:
-
دیپلم: Diploma
-
کارشناسی: Bachelor’s degree
-
کارشناسی ارشد: Master’s degree
-
دکترا: Ph.D. or doctorate degree
دانشجوی کارشناسی ارشد به انگلیسی مخفف
دانشجوی کارشناسی ارشد به انگلیسی به صورتهای مختلفی ترجمه میشود، که رایجترین آنها عبارتند از:
- “Graduate student” (رایجترین ترجمه)
- “Postgraduate student”
- “Master’s student” (مخصوص به دانشجویان کارشناسی ارشد)
در برخی موارد، از “M.Phil. student” برای اشاره به دانشجویان کارشناسی ارشد فلسفه و از “MBA student” برای اشاره به دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی استفاده میشود.
انتخاب ترجمه مناسب به زمینه و رشته تحصیلی فرد بستگی دارد.
مثال:
- “I am a graduate student in computer science.” (من دانشجوی کارشناسی ارشد علوم کامپیوتر هستم.)
- “She is a postgraduate student in literature.” (او دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات است.)
نکات تکمیلی
- در انگلیسی، از عبارت “undergraduate student” برای اشاره به دانشجویان کارشناسی استفاده میشود.
- به طور کلی، در زبان انگلیسی از صفات به جای اسم برای اشاره به رشته تحصیلی استفاده میشود. به عنوان مثال، به جای “دانشجوی مهندسی عمران” گفته میشود: “civil engineering student”.
معادل سازی مدرک تحصیلی به انگلیسی
معادل سازی مدرک تحصیلی به انگلیسی به فرآیندی گفته میشود که در آن، ارزش و اعتبار یک مدرک تحصیلی از یک کشور با سیستم آموزشی متفاوت، با سیستم آموزشی کشور دیگر مقایسه و تعیین میشود.
عبارات مختلفی برای ترجمه “معادل سازی مدرک تحصیلی” به انگلیسی وجود دارد، از جمله:
- “Educational credential evaluation”
- “Qualification assessment”
- “Degree equivalency”
در برخی موارد، از عبارت “Foreign credential evaluation” برای اشاره به معادل سازی مدارک تحصیلی خارجی استفاده میشود.
سازمانهای ارائه دهنده خدمات معادل سازی
معادل سازی مدارک تحصیلی معمولاً توسط سازمانهای تخصصی انجام میشود. برخی از این سازمانها عبارتند از:
- WES (World Education Services): https://www.wes.org
- ECE (Educational Credential Evaluators): https://www.ece.org
- NCS (National Center for Services to Education): https://nces.ed.gov
مخفف مدارک تحصیلی به انگلیسی
مدرک تحصیلی | مخفف |
دیپلم | Diploma |
فوق دیپلم | Associate degree |
لیسانس | Bachelor’s degree (BA, BS, BFA, BBA) |
کارشناسی ارشد | Master’s degree (MA, MS, MFA, MBA) |
دکترا | Doctoral degree (Ph.D., Ed.D., Pharm.D., M.D.) |
البته این مدارک، اصلیترین مدارک تحصیلی هستند که در دنیا طرفداران بسیاری دارند. در کنار این دورهها، مدارک تخصصی و نیمه تخصصی دیگری نیز وجود دارد که با گذراندن دورههای آنها میتوانید موفق به دریافت این مدارک شوید. به عنوان مثال National Vocational Qualification (NVQ) یک مدرک تخصصی است که بر اساس آموزش مهارتهای لازم در محیط کار طراحی شده است. در واقع دانشجویانی که متقاضی دریافت این مدرک هستند باید در محیط کار و به صورت عملی دوره را طی کرده و شایستگی خود را در یک محیط کاری نشان دهند.